Vrijhoeven Orthopedisch Centrum

VrijhoevenEnige tijd geleden had ik een afspraak met een van onze adverteerders, de heer Vrijhoeven van Vrijhoeven Orthopedisch Centrum aan de Run 4212 te Veldhoven. Nieuwsgierig was ik wel naar het Orthopedisch schoenenvak. Mijnheer Vrijhoeven was meteen enthousiast om dit eens uit te leggen. Maar eerst vertelde hij hoe hij in het orthopedisch schoenenvak is terecht gekomen.

 

Hoe het begon
Zijn grootvader was schoenmaker in Waalwijk. Zijn vader werd Orthopedisch schoenenmaker en in 1974 startte hij Vrijhoeven Orthopedisch Centrum. Maar het was niet logies dat meneer Vrijhoeven jr. ook deze richting uit zou willen. Toen hij een keer een man zag die niet kon lopen, maar met orthopedische schoenen wel kon lopen, werd het tijd voor een studie Orthopedisch schoenmaker. Hij wilde er mensen mee gaan helpen. Er volgde een 5-jarige opleiding in Den Bosch met een opleidingsplaats aldaar. Toen nog een vervolg in Helmond. Pas toen is hij bij zijn vader in de zaak gekomen.

 

Nieuwe technieken
Daar ontwikkelde hij zich verder in nieuwe aanmeet-technieken samen met zijn vader. Vroeger werden gipsafdrukken gemaakt, nu wordt er paraffine gebruikt. Daarmee krijgt de voet een meer natuurlijke afdruk. Dit is beter om drukpunten te kunnen vrij leggen, zeker voor Reumavoeten. Ik mocht als proef ook een voet laten meten met de paraffine, en ja hoor! Advies volgde meteen maar daar zal ik u niet mee lastig vallen. De voeten worden de eerste keer door 2 personen gemeten. Zo komt u nooit vreemde mensen tegen en weten er altijd 2 vakmensen van uw voeten af bij Vrijhoeven. Inmiddels werken er bij Vrijhoeven 7 mensen zodat het contact toch al snel persoonlijk is.

 

Stap voor stap
Als eerste wordt van stevig schuim een leest gemaakt van de voetafdruk om daarop de schoen te maken. Dan wordt er een doorzichtige plastic passchoen gemaakt. Zo kan het op ieder moment duidelijk zijn waar de knelpunten zitten bij het passen. Schoenen worden dan ook beter afgestemd op de voet. Omdat bij Reuma de voeten steeds veranderen, kan door deze plastic passchoen beter gezien worden waar de nieuwe aanpassingen moeten komen, want u heeft recht op aanpassingen. En na 3 maanden heeft u recht op een wisselpaar. Meestal worden de klanten doorverwezen door een Orthopeed, soms door een Reumatoloog of door de huisarts. Welke arts voor moet schrijven is afhankelijk van de verzekering die iemand heeft. Dit is nodig voor de vergoeding.

 

Papierwinkel
Mevrouw Vrijhoeven kwam vertellen over de eigen bijdrage voor (semi-)orthopedische schoenen, dat is nu € 137,50 per jaar. Dit bedrag wordt overigens jaarlijks door de overheid bijgesteld omdat ze er van uit gaan dat je normaal ook wel schoenen zou hebben gekocht. Afhankelijk van uw verzekering kan na minimaal 15 of 18 maanden opnieuw schoenen worden aangemeten (Dan doen de plastic passchoenen opnieuw dienst). Tenzij er verdere veranderingen optreden aan de voeten, dan kan dit eerder. De mensen bij Vrijhoeven helpen u helemaal door de aanvraag en papierwinkel heen.

 

Kleur en afwerking
We zijn nog niet klaar. De schoenen moeten nog gemaakt worden! Het model schoen gaat in overleg met de Orthopedisch schoenmaker. Hij kan bekijken wat het beste bij uw voeten past. De kleuren en afwerking zijn persoonlijke keuzes van de klanten. En er is heel veel mogelijk heb ik wel gezien. Sportief of sierlijke randjes geven de schoenen echt een modern uiterlijk. De schoenen worden met de hand gemaakt door echte vaklui met een passie voor hun vak.

 

Bestaande schoenen aanpassen
Er zijn 350 soorten en kleuren leer op voorraad en ook heel veel andere zaken die met het maken van schoenen te maken hebben. De patronen worden hier op maat gemaakt en vader Vrijhoeven vindt het erg leuk om dit te doen. Verder kunnen bestaande schoenen vaak goed worden aangepast. De basis moet goed zijn. Dan zijn er minder klachten van rug, knieën en heupen. En dat willen wij toch allemaal! Steunzolen worden op moderne manier gemeten door middel van nieuwe technieken zodat deze perfecte ondersteuning biedt.

 

Persoonlijke aandacht
In de winkel zijn meerdere producten te koop zoals; gemaksschoenen, bandages, loop en hulpmiddelen, steunkousen en nog veel meer. U kunt bij Vrijhoeven terecht voor kosteloos en vrijblijvend advies. Wel op afspraak zodat er voldoende tijd voor U vrij gemaakt kan worden bij de juiste medewerker. Vrijhoeven vindt juist die persoonlijke aandacht voor de klant en het meedenken erg belangrijk. En u kunt terecht op de eerstvolgende informatiebeurs, op 22 november 2013 in ’t Witven. Daar liggen dan informatiemappen ter inzage over dit onderwerp.

 

Het was een zeer interessant onderwerp en ik wil meneer en mevrouw Vrijhoeven dan ook bedanken voor de uitgebreide uitleg hier over.

Yvonne Arts