Jomadruk

005Jomadruk is de drukker van ons Contact sinds het in kleur verschijnt. En voor die tijd ook voor ons andere drukwerk, zoals uitnodigingen, flyers en enveloppen.

 

Eigen bedrijf
Joop Slagboom ontvangt mij op een zonnige dag. Hij heeft sinds 1991 een eigen bedrijf op de Run in Veldhoven. Eerder zat de zaak in een huurpand in de buurt van ASML, vanwege de uitbreidingen van ASML is hij naar deze locatie verhuisd. Een eigen woon- en werk- plek op een mooie locatie. Er werkt nog één persoon in de zaak maar die is vandaag op cursus.

 

Liefde voor het vak
Van jongs af aan is Joop geïnteresseerd in het drukkersvak. In zijn twaalfde levensjaar ging hij naar de grafische school in Eindhoven en daarna naar de MTS in Utrecht omdat dáár alleen nog maar deze specialisatie was. Daarna is hij begonnen bij drukkerij Vrijdag. Daar heeft hij echt het vak geleerd “van begin tot het eind” zoals hij zelf zegt.

 

Omslag naar digitaal
Sinds vijftien jaar is er veel veranderd. De omslag naar digitaal; dat betekende veel studies in de avonduren. En nog steeds moet hij bijblijven met de vernieuwingen. Veel wordt tegenwoordig met de computer aangestuurd. Daarvoor moet je wel de intentie hebben om scherp te blijven. Nog steeds wordt er van oude en nieuwe technieken gebruik gemaakt. Dat wordt me later duidelijk.

 

Diversiteit in werk
Door de diversiteit in klanten blijft Joop het werk leuk vinden. Voor ASML is in het verleden veel drukwerk verricht. Maar het drukwerk is vervangen door e-mails. Alleen visitekaartjes worden nog gedrukt. Veel drukkerijen hebben daarom een moeilijke tijd achter de rug. Veel drukkerijen moesten stoppen vanwege de economische crisis. Tot zijn klantenkring behoren voornamelijk bedrijven. Maar ook voor particulieren wordt er familiedrukwerk gemaakt, zoals geboortekaartjes, rouwbrieven en trouwaankondigingen. En vier keer per jaar het Contact voor onze vereniging.

 

Rondleiding
Joop geeft me een rondleiding in de drukkerij. Dat ziet er anders uit dan ik verwacht had. Moderne en oudere apparaten staan er keurig bij. Alles moet aan de milieuregels voldoen. De vloer is vloeistof dicht, zoals dat heet. Dat wordt elke twee jaar door de gemeente getoetst. Het papier dat wordt ingekocht is gecertificeerd. Dat betekent dat het aan speciale eisen voldoet. Joop geeft een voorbeeld: “Voor elke boom die gebruikt wordt om papier te maken, wordt een nieuwe boom terug gepland.” En dan de inkten, ook al even milieuvriendelijk en voorzien van een certificaat. Ze staan overzichtelijk op een rij.

 

Werkproces
Joop legt uit dat er verschillen zijn in werkwijze. Zo is er voor kleinere aantallen een digitale machine, die een hoge kwaliteit van printen geeft. Bijvoorbeeld visitekaartjes of denk aan onze laatste uitnodigingen met het stoomtreintje, die worden hier gedrukt. De machine is net klaar met een opdracht en dat ziet er goed uit.

 

Drukwerk aangeleverd
Om bij ons voorbeeld te blijven, onze redacteur Wilma Wijnen, levert het te drukken Contact aan. Zij heeft alles een vorm en volgorde gegeven. Zoals het voorwoord van de voorzitter, adverteerders, mededelingen en dit verhaal en wat er nog meer de aandacht waard is. Er moeten ongeveer 500 boekjes gemaakt worden. Joop vertelt: “Voor grotere aantallen is dat wat ingewikkelder met de volgorde en handelingen.” Ik krijg een doorzichtige plaat te zien, die lijkt wat op de foto van onze botten in het ziekenhuis. Hierop staat een tekst en een foto. Deze afbeelding wordt op een aluminium plaat overgebracht. Dat komt op een rol op de machine: “Dit is de cilinder en voor elke kleur komt er een cilinder bij, voor een beter kleurresultaat moet het drukwerk dus vaker door de machine”, aldus Joop. Zoals ons Contact dus.

 

Door elkaar
Het drukwerk staat voor mij onlogisch op papier, de bladzijden staan door elkaar genummerd. “Dat komt goed bij het snijden en vouwen, ‘brocheren en vergaren’ zoals dat heet in vaktermen.” En dan komt het nieten er nog bij. Deze laatste handelingen worden ergens anders uitgevoerd. De aluminium cilinderplaat wordt achteraf gerecycled. En dan het eindresultaat, dat heeft u in handen! Joop, hartelijk bedankt voor de uitleg over de wondere wereld van deze technieken.

Yvonne Arts