Jongeren en reuma

interview met Louise Merry-Meier, reumaconsulent

 

Op een mooie donderdagochtend ga ik op weg naar het Regionaal Reumacentrum in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven voor een interview met Louise Merry-Meier (35). Louise is vanuit haar werk als researchverpleegkundige doorgegroeid naar de functie van reumaconsulent, een functie die ze met passie uitvoert. Vooral het contact met patiënten is wat haar taak zo leuk maakt. Louise stimuleert hen om een gezondere levensstijl aan te nemen waarbij ze de patiënt er van bewust laat worden dat men zelf veel kan doen om de levensstijl te veranderen.

 

Reuma komt vaak voor bij jongeren. Het gaat hierbij om de leeftijdsgroep tussen de 20 en 50 jaar. Louise spreekt veel van deze jongeren, die slechts zelden de stap zetten naar de reumavereniging. Dat is jammer, zeker gezien de problematiek waarmee juist deze groep in aanraking komt. Vooral de combinatie werk, gezin en reuma zorgt voor uitdagingen. Reuma zorgt voor beperkingen die het leven totaal op de kop zetten. Als je werkt en een gezin hebt, is het lastig om voor je gevoel iedereen de juiste aandacht te kunnen geven. Sporten schiet er veelal bij in, omdat de energie op gaat aan het gezin en het werk.

 

Als reumaconsulent geeft Louise veel adviezen om juist deze uitdagingen aan te kunnen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij ergotherapie waarbij ze leren beter te functioneren met de beperkingen die er zijn. Louise vertelde me dat er ook een uitdaging ligt als men een kinderwens heeft. Dat medicijnen die goed zijn voor reuma vaak gestopt moeten worden bij een actieve zwangerschapswens en dat sommige medicijnen de vruchtbaarheid verminderen, daar stond ik van te kijken! Dit geldt overigens voor zowel mannen als vrouwen. Jongeren met reuma en een actieve kinderwens worden dan ook soms doorgestuurd naar het preconceptie spreekuur van de gynaecoloog.

 

Louise deelt met me dat ze de reumavereniging heel waardevol vindt, ook voor de groep van 20 tot 50 jaar. Bij de reumavereniging vindt men herkenning, men hoeft niets uit te leggen. Vooral de beweeggroepen zijn natuurlijk van groot belang. Blijven sporten is wat reumapatiënten mobiel houdt en waardoor ze midden in het leven kunnen blijven staan. Het initiatief van Reumavereniging Regio Eindhoven om samen met ReumActief de Peel een jongerengroep op te starten wordt dan ook van harte gesteund door Louise. Deze groep leeftijdsgenoten vindt herkenning bij elkaar, onderneemt gezellige dingen en neemt initiatieven om activiteiten te organiseren met én zonder het gezin!

 

Een ander speerpunt van het Regionaal Reumacentrum in het MMC is het concept ‘Voeding Leeft’. Louise en haar collega’s stimuleren patiënten met reumatische klachten om met behulp van gezonde voeding aan hun gezondheid te werken. Ook doen zij onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. ‘Voeding Leeft’ helpt om de kennis over voeding in relatie tot gezondheid te vergroten door te innoveren en te delen, samen met anderen. Voeding Leeft inspireert, prikkelt en beweegt individuen.

 

Na dit gezellige gesprek ga ik met een voldaan gevoel weer huiswaarts. Kom maar op jongeren!

 

Marcia Bakermans