Buchrnhornen

Op bezoek bij Buchrnhornen Eindhoven

 

Reumavereniging Regio Eindhoven werd in september 2018 uitgenodigd om met een informatiestand op de open dag van Buchrnhornen te staan. Hierdoor ontstond het idee om een artikel te maken met directielid Rob Buchrnhornen.  Op een vroege voorjaarsdag in 2019 wandelde ik naar binnen bij de Dr. Cuyperslaan 86 in Eindhoven. De entree was ruimer geworden, de wachtkamer verplaatst en er liepen schilders rond. Rob Buchrnhornen nodigde me uit op de 1e etage de nieuwe behandelruimtes te bekijken. Mooie lichte kamers met duidelijke duiding op de deuren voor de pedicures, podotherapie en steunkousen.

 

Oorsprong en doel

Rob’s opa, ‘opa Henk’, begon de orthopedische schoenmakerij in 1950 op de Vestdijk in Eindhoven. Oma Jeanne was pedicure en had een eigen motto: “Geen luxe maar noodzaak”. Rob’s vader en oom werden ook orthopedisch schoenmaker. Rob: “Vroeger zagen we vooral mensen met afwijkende voetvormen, veroorzaakt door reuma of andere aandoeningen. Tegenwoordig komen er vooral mensen binnen met andere medische indicaties, bijvoorbeeld diabetes. Door de vergrijzing komen dit soort aandoeningen steeds vaker voor. De stabiliteit van ons lichaam begint bij de basis en dat zijn de voeten. Wij leveren producten en diensten die deze basis ondersteunen.” Rob is naast directielid ook orthopedisch instrumentmaker. Hij weet dus als geen ander wat het belang is van goed kunnen bewegen. Het bedrijf is ambachtelijk, innovatief en multidisciplinair. Er zijn samenwerkingen met zorgverzekeringen, de TU/e en Fontys Hogescholen. Met altijd als doel: mensen vrij en comfortabel laten bewegen. Bij Buchrnhornen hebben ze ‘Aandacht voor bewegen’.

 

Breed werkgebied

Rob heeft werkervaring opgedaan bij andere instrumentmakerijen. Zo werkte hij bij Van Dinter in Tilburg. Dit bedrijf is later door Buchrnhornen overgenomen. Verder zijn er nog vestigingen te vinden in Den Bosch, Helmond, Oss en Breda. Op tal van plekken in Noord-Brabant, Zeeland en Utrecht bevinden zich daarnaast servicelocaties, die wat kleiner van opzet zijn. Ook zijn de voet- en beweegexperts van Buchrnhornen regelmatig aanwezig in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en revalidatiecentra om advies te geven en hulpmiddelen aan te meten.

 

Van steunkousen tot looplaboratorium

Buchrhornen groeide uit tot ‘Hét Voet- en Beweegcenter’. De vernieuwde winkels in Eindhoven en Tilburg zijn heel toegankelijk en hebben een moderne collectie comfort- en wandelschoenen. De schoenen kunnen indien nodig worden aangepast, zodat ze perfect zitten. Ook eigen (sport)schoenen kunnen worden aangepast, mits de schoenen een stevige basis hebben. In de winkel is een ruim assortiment van medisch orthopedische hulpstukken te koop, zoals confectie handspalken, aantrekhulpen, enzovoorts. Er is een mogelijkheid voor een gratis loopscan met advies (zie loopscan.nu). Kennis en expertise worden ingezet bij kleine ongemakken om met de juiste ondersteuning een goede balans te vinden tussen voet en schoen. Steunzolen of steunkousen kunnen bepaalde klachten verminderen of oplossen. Om deze aan te laten meten, heeft u een afspraak nodig. Hetzelfde geldt voor de (medisch) pedicure en podotherapie. Afhankelijk van de klachten en de noodzaak wordt er doorverwezen naar andere disciplines.

 

Orthopedische schoenen

Het ontwikkelen en produceren van orthopedische schoenen duurt meestal 6 weken. Ook hierbij is het loopcomfort van groot belang. In het eigen lab wordt met de nieuwste 3d- technieken een model op maat gemaakt. Het blijft maatwerk en dat kost tijd. Voor meer informatie of een vrijblijvend voorlichtingsgesprek mag u altijd een afspraak maken.

 

Zorgverzekering

Bij verwijzing vanuit een specialist kunt u vanuit de basisverzekering gedeeltelijke of volledige vergoeding krijgen voor diverse aanpassingen of voorzieningen. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering. Daarnaast dient u voor sommige voorzieningen, waaronder orthopedische schoenen, een eigen bijdrage te betalen. Er geldt in de regel dat er na 15 tot 18 maanden nieuwe schoenen aangevraagd mogen worden. Voor het eerste extra paar is de wachttijd korter, zodat u kunt afwisselen. Voor steunzolen is een aanvullende verzekering nodig. Informeer bij uw zorgverzekeraar of bij Buchrnhornen. Ik hoop dat u weer een beetje wijzer bent geworden, met dank aan Rob Buchrnhornen. U begrijpt dat u met uw vragen terechtkunt bij Buchrnhornen. Zij willen u graag van dienst zijn om samen tot een goede oplossing te komen. Alles voor lekker en gezond bewegen: www.buchrnhornen.nl. Telefoonnummer: 040-2448836. Rob eindigt met het motto: ‘In beweging blijven en volhouden!’

 

Yvonne Arts

Maart 2019