ACHAÏA, praktijk voor natuurgeneeskunde
Het was een mooie dag in de herfst toen ik door Karin Sanders werd ontvangen in haar praktijkruimte. Een prettig ruimte in de tuin, makkelijk toegankelijk. Karin heeft in haar praktijk klassieke homeopathie, voetreflexzonetherapie en Dorn-Breussmethode. Dat vraagt om meer toelichting.
Karin is in 1994 begonnen aan de studie voetreflexzonetherapeut. Ze kwam via haar moeder, die schoonheidsspecialiste was, in contact met de opleiding van voetreflexzonetherapeut. Dat was een schot in de roos en goed te combineren met kinderen thuis. Daarna kwam ze in contact met de homeopathie. De interesse was gewekt, het werd een 5 jarige opleiding. Na het behalen van haar diploma werd in 2004 de homeopathie gecombineerd met de voetreflexzonetherapie. En als bij toeval kwam in 2006 de Dorn-Breusmethode op haar pad, dat gaat over het skelet.
Klassieke homeopathie is bedoeld: “voor alle klachten waar u mee naar uw huisarts zou gaan en dan vooral de vage klachten, waar het reguliere circuit geen raad mee weet.”
Behandeling: “Bij klassieke homeopathie wordt uitgegaan van de hele mens. Dit noemen we holistische visie. Dat wil zeggen dat we naar alle aardig- en eigenaardigheden van de persoon kijken, van binnen en van buiten. De persoon staat voorop en niet de ziekte of de aandoening. Dit geeft ook direct de kern weer van het verschil tussen klassieke homeopathie en de reguliere medische wetenschap. In de klassieke homeopathie kunnen patiënten met dezelfde aandoening een ander middel voorgeschreven krijgen, omdat het andere mensen zijn. Met als doel: verbetering en/of genezing van de kwaal. Het is voor de genezing nodig de oorzaak van de ziekte aan te pakken en niet de verschijnselen. Dit leidt tot een verstevigde basis en een verhoogde weerstand. Het resultaat hiervan is dat je beter in je vel zit. Zowel fysiek en mentaal.” Karin vindt het belangrijk om te gebruiken wat de natuur ons geeft, voor zowel medicijnen als voeding. Eet bijvoorbeeld seizoen groenten.
Voetreflexzonetherapie: “is een op zichzelf staande behandeling voor allerlei lichamelijke en geestelijke aandoeningen. De massage kan gebruikt worden als ondersteuning bij een klassieke homeopathische behandeling. Maar ook als aparte therapie of puur als diepe ontspanningsbehandeling.”
Behandeling: “Net als homeopathie, is voetreflexzonetherapie een holistische geneeswijze. De gebieden op de voet, die overeenkomen met bepaalde organen, c.q. onderdelen van het lichaam, noemen we reflexzones. Het masseren van die reflexzones geeft een diepe ontspanning in het lichaam en een betere doorstroming van zowel bloed als energie in het bijbehorende orgaan. Hierdoor krijgt de eigen geneeskracht weer de kans om zijn werk goed te doen. Resultaat: klachten verminderen of verdwijnen.”
Dorn-Breussmethode: of kortweg de Dorn-methode, genoemd naar de heer Dorn, die deze methode voor rugklachten ongeveer 30 jaar geleden op papier zette. Heb je al lang rugklachten en loop je al jaren bij de fysiotherapeut maar verbetert er niets dan is er de Dorn-methode. “Voor klachten die ontstaan zijn als gevolg van: scheefstanden van rugwervels, beenlengteverschillen, scheefstand bekken/heupen, knie-, enkel-, schouder- en elleboogproblemen. Evenals migraine/hoofdpijn, darmklachten en reuma, etc.”
Behandeling: “Het is een actieve behandeling, waarbij een beenlengteverschil en/of scheefstand van het bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze correctie ontstaat door beweging en zachte tegendruk. De behandeling is pijn arm omdat er binnen uw bewegingsmogelijkheden wordt gewerkt. Verder krijg je simpele, korte oefeningen mee naar huis om de bereikte correctie te behouden.”
Van deze laatste methode heeft Karin mij laten ‘proeven’. En ja, ik voel dat ze met de beweging van mijn gewrichten mee gaat, waardoor het heel natuurlijk voelt. Met een ontspannend gevoel als resultaat. Verder kreeg ik nog wat oefeningen mee.
De behandelingen zijn voor mensen van jong tot oud. Bijvoorbeeld bij baby’s met heupdysplasie tot en met ouderen met osteoporose (botontkalking). En bij ingezakte wervels, waardoor je krom gaat lopen. De behandeling geeft pijnverlichting. En verder ‘voor alles wat er tussen in zit”, zoals ze zelf zegt. Zo nodig verwijst ze ook door: naar de huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, specialist of alternatieve collega. En verder vindt Karin het belangrijk dat je op goede, stevige schoenen loopt en bijvoorbeeld niet te veel op teenslippers.
Dan is er nog mijn laatste vraag: Waar komt de naam Achaïa vandaan? “Achaïa is de naam van de engel van geduld.”
Vergoeding zorgverzekeraar:
“Als erkend therapeut ben ik aangesloten bij de Vereniging voor Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT). Consulten worden daarom, afhankelijk van uw zorgverzekering, geheel of gedeeltelijk vergoed, indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten.”
Hartelijk bedankt voor deze geweldige uitleg, Yvonne Arts.
Praktijk voor de Natuurgeneeskunde Achaïa.
Karin Sanders-Calame
Amerlaan 50
5626 BP Eindhoven.
040 844 30 35
Meer informatie: www.achaia.nl of stuur een e-mail naar info@achaia.nl
Klik hier om Achaïa, de engel van geduld te zien.