CIR revalidatie
Telefonisch interview Professor dr. Rob Smeets revalidatiearts bij CIR revalidatie locatie Eindhoven
Datum: 13 januari 2021
Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Op donderdag 13 januari 2021 had ik een telefonisch interview met Professor dr. Rob Smeets. Hij werkt 3 dagen per week bij CIR revalidatie in Eindhoven als revalidatiearts en is daarnaast 2 dagen per week verbonden als onderzoeker en hoogleraar aan het Medisch Universitair Centrum Maastricht.
Bezoek CIR revalidatie
Het is jammer, dat ik de kliniek van CIR revalidatie in Eindhoven niet fysiek kon bezoeken i.v.m. de lockdown. Want het is altijd fijn om de sfeer te proeven, maar d.m.v. het telefonische interview heb ik CIR revalidatie toch in het zonnetje gezet.
CIR revalidatie
CIR revalidatie levert trajecten die er op gericht zijn dat mensen met chronische pijnklachten of chronische vermoeidheidsklachten hun leven weer op kunnen pakken. Je wordt niet 100% ‘de oude’, wel ‘100% de nieuwe’. CIR revalidatie is opgericht in 1988 te Zwolle (Service kantoor en behandel vestiging) daarna zijn er vestigingen geopend in Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Utrecht.
Rob vertelt dat de expertise en innovatie die we bij CIR revalidatie gebruiken ook voortvloeit vanuit het werk dat hij doet op de UM. Deze inzichten kunnen wij meteen inzetten in onze revalidatietrajecten. Waardoor we altijd een vooruitstrevend revalidatietraject kunnen aanbieden aan onze cliënten.
Sinds 31 maart 2016 heeft CIR revalidatie het HKZ certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling Zorgsector) in de Medisch Specialistische Revalidatiezorg. Een organisatie met dit keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de cliënt centraal en werkt voortdurend aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening. Op Zorgkaart Nederland, een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NCPF) wordt CIR revalidatie met gewaardeerd met een 8,9.
Interdisciplinaire teams
Bij CIR revalidatie wordt er gewerkt in interdisciplinaire teams. Deze bestaan uit: revalidatiearts, locatiemanager, psycholoog, fysiotherapeut en trajectcoördinatoren.
Rob vertelt dat de cliënten met chronische pijn naar CIR revalidatie worden doorverwezen door huisartsen, medisch specialisten en bedrijfsartsen. Bij een screening zijn de revalidatiearts, de psycholoog en fysiotherapeut aanwezig. Rob stelt als revalidatiearts een indicatie vast en zal met het team bekijken of de cliënt geschikt is voor een revalidatie traject bij CIR revalidatie. De cliënt krijgt altijd een advies mee naar huis, ook als het advies is om geen behandeltraject bij CIR revalidatie te starten. Op deze manier krijgt de cliënt de zorg die bij hem of haar past.
Behandelmethodes
Rob spreekt zeer enthousiast over wat CIR revalidatie kan betekenen voor haar cliënten met chronische pijn. Hij is er van overtuigd dat de chronische pijn op de achtergrond kan worden verdreven doordat de cliënt niet meer met de pijn in gevecht is.
Een van de behandelmethodes die we gebruiken bij CIR revalidatie is ACT Acceptatie Commitment(inzet) Therapie. Door middel van deze methode leren cliënten te handelen naar de waarden die je hebt en de pijn als het ware te omarmen en er zeker niet van weglopen.
Als metafoor geeft Rob een voorbeeld van de Daltonbende uit de strip Lucky Luck.
De 4 broers zijn als gevangen aan elkaar getekend met ieder een zware kogelbal aan hun voeten. Dat is erg zwaar en moeilijk bij het lopen. Maar als alle broers de kogelbal optillen en gaan dragen, wordt het een stuk lichter en makkelijker om vooruit te komen.
Rob geeft aan dat cliënten bij CIR revalidatie bijvoorbeeld leren om niet te lange en niet te grote stappen te nemen. Net niet over de grens gaan en goed naar je lichaam en niet naar je pijn te luisteren. Leren waar de grens ligt en wat je kunt bereiken, daar begeleiden wij je in bij CIR revalidatie.
Reuma en chronische pijn
Rob verwijst mij naar de Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, waar hij onlangs een webinar heeft gegeven over reuma en chronische pijn. Ik heb deze inmiddels gezien en vond het zeer interessant en leerzaam. Het webinar kan je bekijken via: reumazorgnederland.nl/webinars/
Ik heb met Rob afgesproken om CIR revalidatie in Eindhoven zeker een keer te bezoeken en samen met mijn man Donald (hij heeft RA) een informatiebijeenkomst bij te wonen als het weer kan en deze vervelende coronaperiode voorbij is.
Rob, mijn hartelijke dank voor het aangename gesprek dat ik met je mocht hebben.
Corry Huffenreuter
13 januari 2021
Wanneer kan je terecht bij CIR revalidatie?
Een afspraak voor een screening kan op korte termijn en de wachttijd voor een behandeling is redelijk kort (bekijk de actuele wachttijden op onze site). Voor deze afspraak heb je een doorverwijzing nodig van een huisarts, medisch specialist of een bedrijfsarts. De vergoeding van de behandelingen vallen onder de basisverzekering. CIR revalidatie heeft afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars.
Meer informatie
Regelmatig worden er informatie bijeenkomsten gegeven (door het coronavirus nu helaas niet mogelijk). Iedereen (zonder verwijzing) kan zich daarvoor inschrijven en je kunt je partner, vriend, familielid of buur meenemen.
Inschrijven kan middels het contactformulier op de website www.cir.nl/Eindhoven of telefonisch 040 240 9245.
Contactgegevens
Website: www.cir.nl
E-mail: inf@cir.nl
Telefoonnummer: 088 – 9900 200
CIR revalidatie | Eindhoven
Anderlechtstraat 15, 5628 WB, Eindhoven
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.30uur tot 17.00uur.